Music Madness

2017. augusztus 08. 16:38 - Viikii~

Amaranthe - The Nexus (2013)

nexus.jpg

 

 Az Amaranthe rajongó énem 13-14 éves koromban élte igazán fénykorát, bevallom azóta nem gyakran veszem elő a zenéjüket. Na nem azért, mert rossznak találnám a popnak és a metálnak azt a különös elegyét, amit a zenekar képvisel, sokkal inkább azért, mert anno olyan szinte rongyosra hallgattam az albumaikat, hogy már újdonságra vágytam. Tegnap jött velem szembe ismét a Nexus c. daluk az egyik éjszaka-van-no-kedv-aludni-szörfözgessünk-youtuben hadjáratom során, úgy hogy kedvet kaptam újra lepörgetni a lemezt.

 A The Nexus egyébként a svéd csodabogarak második stúdióalbuma, 3 klip és szintén 3 Single látott napvilágot az albummal együtt. 2008-ban alakult a banda még Avalanche néven, de jogi okok miatt végül Amaranthera változtatták.

 Nagyon megosztó zenekarról van szó, elsősorban a műfaji besorolás kapcsán szoktak viták kialakulni. Ebbe a skatulyázási cicaharcba nem is mennék bele, mindenki eldönti magának, hogy minek szeretné őket tekintetni. Számomra az Amaranthe üde színfolt a zenei palettán a  behatárolhatatlan, egyedi stílusával:) A másik figyelemfelkeltő tényező az, hogy a formáció három vokalistát tud magáénak, a popos, lágy hangszínű Elize Rydot, a melodikus rockot képviselő Nils Molint( a Nexuson még Jake E. Lundberg ), a hars vokálbetéteket pedig Henrik Englund Wilhemssonnak köszönhetjük ( Nexuson Andreas Solveström ).

Tracklist:

  1. Afterlife
  2. Invincible
  3. The Nexus
  4. Theory Of Everything
  5. Stardust
  6. Burn With Me
  7. Mechanical Illusion
  8. Razorblade
  9. Future On Hold
  10. Electroheart
  11. Transhuman
  12. Infinity

Kedvenceim: 1 ; 3 ; 6 ; 7 ; 10

 Erős nosztalgikus érzés kerített hatalmába a lemez hallgatása közben. Ahogy felcsendültek az Afterlife ismerős hangjai, láttam magam előtt a képet, ahogy kicsi Viki esőben sétál haza még általános iskolából, Amaranthet hallgat és dagad a büszkeségtől, hogy a szabályzatot kőkeményen megszegve a telefonját és a fülhallgatóját is becsempészte a zord, egyházi iskola falai közé...és milyen égbekiáltóan rebellis cselekedetnek tűnt ez akkor.

 Az Invincible egyike a legsablonosabb Amaranthe daloknak, de akinek bejön a hangzás, nem hiszem, hogy kivetnivalója lesz ezzel. Nekem sincsen, kedvenc jelöltséghez azonban kevéske.

 A klipről jut eszembe, annyira tisztelem és becsülöm Elizet, hogy nem hódolt be azoknak a normáknak, amiket a női énekesektől általában megkövetel a zeneipar. Ruhában, valagriszálás és férfiakon lejtett öltánc nélkül is tökéletesen megállja a helyét, szerintem még szexisebb is így, mintha pornószínésznőt játszott volna a videoklipben! A The Nexus pedig teljesen érthető, hogy címadó dallá lett választva, nekem az egyik kedvencem a zenekartól. A hozzá készült disztópikus klip nem mondom, hogy a legegyedibb alkotás a világon, de kétség kívül egy jól sikerült darab.

A negyedik és ötödik tracket nem tartom igazán említésre méltónak, rendben vannak, mint az összes többi dal a lemezen, de nem túl extrásak, számomra legalábbis...ellenben a Burn With Me! Ez a lassabb és melankolikusabb szám szövegileg és zeneileg is nagyon-nagyon közel került hozzám. Nem tudom megmagyarázni, de szeretem, imádom, és ha rám jön a hangulat becsületesen megterrorizálom a replay gombot.

A Mechanical Illusion a zenei aláfestésével, az Electroheart pedig a bohóságával fogott meg. A többi is szívesen-hallgatom-dal, de könnyen elsiklok felettük sajna.

Értékelés: 5/4,5 - Az évek során egy kicsit kikopott számomra az Amaranthe zenéjének a varázsa, de ennek ellenére ez egy klasszul összerakott album. Nem váltja meg a világot, nem is zenei mérföldkő, de az én ízlésemnek kellemes és egyedi.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://musicmadness.blog.hu/api/trackback/id/tr1812727062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Music Madness
süti beállítások módosítása