Music Madness

2017. augusztus 19. 16:25 - Viikii~

Epica - The Quantum Enigma (2014)

quantumenigma.jpg

 

 Az Epica egyike azoknak a zenekaroknak, akikért a kezdetektől fogva ( a kezdeteket a rock és metál iránti szeretetemtől számítom ) a mai napig szakadatlanul odáig vagyok. 2002-ben alapította a zenekart Mark Jansen, az After Forever ex-gitárosa. Műfaji besorolás szerint szimfonikus metál bandának számítanak, de míg a korai években gótikus elemekkel tették színesebbé a hangzásukat, mostanra már a progresszív és death metál befolyásoltság is erősen fellelhető az Epica zenéjében. Jellegzetessége a zenekarnak, és valamilyen szinten műfaji sajátossága is, a tiszta női vokál és a hars férfi vokál jelenléte kórusbetétekkel kibővítve, illetve hogy a zenei alap egy szimfonikus nagyzenekar együttműködésével teljesül ki.

  A zenekar tagjai az album ideje alatt:

  • Simone Simons - női vokál
  • Mark Jansen - ritmusgitár, hars vokál
  • Isaac Delahaye - szólógitár, alkalmanként akusztikus gitár
  • Coen Janssen - szintetizátor, zongora
  • Rob van der Loo - basszusgitár
  • Arien van Weesenbeek - dob

 

 A The Quantum Enigma a holland szimfonikusok hatodik stúdiólemeze és a tagok bevallása szerint egy új korszak kezdete is a zenekar történetében. Sokkal modernebb, keményebb és minden téren kiforrottabb hangzásvilággal bír ez a lemez az elődeihez képest, valamint a kórusrészekre is nagyobb hangsúlyt fektettek, mint azelőtt. Az énekesnő, Simone Simons azt nyilatkozta egy interjúban, hogy az album koncepciója egy új kvantum fizikai felfedezésre épült, mely szerint, amíg figyelünk egy tárgyat, az felvesz egy adott formát, viszont amint elfordítjuk a tekintetünket, már új alakzatot öltenek a részecskék. A dalszövegek tehát nagyrészt azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy mi is az, ami valóság, és mi pusztán csak illúzió? Számomra ez a kvantum fizika dolog ilyen hiszem is nem is kategóriájú történet, mert hát na, vegyem akárhogy ez azért meredekecske, bár lehet csak én vagyok beszűkült hozzá...Mindenesetre nem csak ez a téma lelhető fel az albumon, szerintem egyébként egy elég változatos anyagot dobtak össze a srácok.

   Tracklist:

  1. Originem
  2. The Second Stone
  3. The Essence Of Silence
  4. Victims Of Contingency
  5. Sense Without Senity - The Impervious Code
  6. Unchain Utopia
  7. The Fifth Guardian - Interlude
  8. Chemical Insomnia
  9. Reverence - Living In The Heart
  10. Omen - The Ghoulish Malady
  11. Cancas Of Life
  12. Natural Corruption
  13. The Quantum Enigma - Kingdom Of Heaven Part II

 Bonus Tracks:

  1. In All Conscience
  2. Dreamscape
  3. Memento
  4. Banish Your Illusion
  5. Mirage Of Verity

 Kedvenceim: 2 ; 3 ; 4 ; 6 ; 8 , 10 ; 12 + az összes Bonus Track

  Valószínűleg már a kedvencelt dalok listája is kellően árulkodik arról, hogy ez egy nagyon Viki-szíve-csücske lemez. Tény, hogy dolgozik bennem egy adag Epica iránti elfogultság, de még ezzel együtt is kimagaslóan szeretem ezt az albumot, pedig azért egy nagyon színvonalas diszkográfiával büszkélkedő zenekarról beszélünk.

  Az Originem alaphangzását egy Epica barát írta még évekkel ezelőtt, hogy használják csak fel, ha jónak látják, amikor jónak látják. Természetesen azért a zenekar is kivette a részét a komponálásban, a zenei alap nagy része és a kórusok tőlük származnak. Mind hangzásvilág, mind szöveg tekintetében ez egy tökéletes intró az albumhoz, hangulatot teremet, a dalszöveg pedig bevezető az albumon szereplő témákba. A The Second Stone pedig egy tipikus koncerten tombolós dal, fülbemászó versékkel és olyan dob-betétekkel, amik garantáltan nem hagyják az embert egy helyben állni. A The Essence Of Silence volt a legelső albumszökevény, amivel találkozhattak a rajongók, mi több, szöveges videó is készült hozzá. Emellett ez az első dal, amit Arien komponált. Ahhoz képest, hogy első nekifutás, single lett belőle, szóval azt hiszem érdemes lenne folytatni az e fajta tevékenykedést. A művész úr állítása szerint mosogatás közben születtek meg a dallamok a fejében, úgyhogy kedves zenész úriemberek, tessék csak többet mosogatni:)

 

  A soron következő Victims Of Contingency az egyetlen szerzemény a lemezen, amihez klip is készült. A dalszöveg pedig az elme sötét oldalával foglalkozik, azaz hogy milyen kártékonnyá tesz egy embert az önzőség és az önnön hibák másokra kenése. Ritka gyors ütemmel dolgozik a dal ahhoz képest, amit Epicától megszokhattunk, valamint ez a legrövidebb darabja is az albumnak. 

 

 

  A Sense Without Senity ugyan az én szememben nem kimagasló darabja az albumnak, de az tagadhatatlan, hogy a versék headbangerlésre íródtak. A szöveg pedig, hogy Markot idézzem, arról szól, hogy ,,csak akkor láthatunk át az illúzión, mikor felismerjük, hogy semmi sem az, aminek látszik, mindössze az elménk próbál elhitetni velünk olyan dolgokat, amik nem igazak." A tagok szerint az Unchain Utopia egy átmenetet képez az Epica régebbi és a mostani hangzása között, amolyan kis vissza a gyökerekhez dal ici-picit felturbózva. Nagyon fülebemászó refrénje van a drágának, nem csoda hogy single lett.

 

 

  Átvezető instrumentális szerzemény a The Fifth Guardian, amihez képest a Chemical Insomnia keménysége éles kontrasztot képez. A szöveg pedig az inszomniáról, azaz a kóros álmatlanságról szól, egész pontosan arról az ördögi körről, mikor az ember már nem tud altatók nélkül aludni, nappal viszont fél(rém)álomban van, noha aludni mégsem tudna. Ez a dal iszonyat szemléletesen beszél a függőségek természetéről, nagyon szeretem a szövegét.

Addiction's growing faster, making you go insane
Ivory fangs are smiling, you'll have to break the habit
Imprisonment's appraoching, catching the savages

 Nem fogott meg igazán a Reverence, noha egy nagyon szépen és korrektül összerakott dal az is, ellenben az Omen már az elsők között kedvenc lett. Az album megjelenése táján volt várható az eredmény, hogy felvesznek-e az áhítozott középsuliba, ahova menni akartam( felvettek amúgy ), és az alapból csúnyán izgulós, ideggörcsös természetemet teljesen megfékezte ez a dal, mert annyira lekötött, hogy szartam minden másba bele. Na igen, számomra ez az Omen. Egyébként pedig arról szól, hogy a minket ért katasztrófákat mennyivel könnyebb úgy feldolgozni, hogy áll mellettünk valaki. Így a tracklist vége felé helyet kapott egy lassú, lírai szerzemény is, a Canvas Of Life. Gyönyörű dal, azoknak is bátran ajánlom, akik egyáltalán nem szeretik a metált. Ezzel szemben a Natural Corruption hozza az Epicáéktól megszokott keménységet, természetesen dallamos formában. Szöveg szempontjából is nagyon szeretem ezt a dalt, arról a sajnálatos tényről beszél, hogy esetenként a különböző jótékonysági adományszervezetek erkölcstelenek és a befolyt összegeket saját célokra fordítják. Az album záró trackje pedig a címadó The Quantum Enigma szerintem kicsit túl lett művészkedve. Nem tudom azt mondani rá, hogy rossz, de címadó dalnak nem találom elég ütősnek, noha ez csak az én bajom. Biztos, hogy rengeteg munka volt benne, lévén hogy egy majdnem tizenkét perces dalról beszélünk, ami azért nagyon változatosan lett összerakva. Egyébként, ahogy az a tracklistben is fel van tüntetve, ez egy korábbi daluk, a Kingdom Of Heaven folytatása, mind zeneileg, mind szövegileg vannak összefüggések a két dal között.

 A bónusz dalok elemzésébe nem mennék bele ilyen részletességgel, azt viszont meg kell jegyeznem, hogy ilyen színvonalas számokat bónusznak berakni és csak bizonyos országok lemezkiadására korlátozni vétek, ha rajtam múlna ezt büntetném. Vannak bőségesen olyan erősek ezek is, mint az albumra felkerült dalok, senkit ne riasszon el a bónusz besorolás!

 

  Értékelés: 5/5 - Imádom, imádom, imádom! Minden hangját imádom. Nincs több hozzáfűznivalóm. Ja de, megmagyarázom a csillag levonását. Egyszerű: a bónusz dalok csak bónusz dalok. Undorító húzás volt.  (igen, igen a netnek köszönhetően hozzájuk lehet férni, és én se veszem meg magukat az albumokat, de könyörgöm, maga a gondolat és az azt követő megmozdulás...)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://musicmadness.blog.hu/api/trackback/id/tr3212750106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Music Madness
süti beállítások módosítása